Fethiye Gezi Rehberi

fethiye'nin eşsiz güzelliklerini inceleyin, fethiye en güzel yerler,fethiye gezi rehberi27-04-2021
fethiye'nin eşsiz güzelliklerini inceleyin, fethiye en güzel yerler,fethiye gezi rehberiGezi Rehberi
fethiye'nin eşsiz güzelliklerini inceleyin, fethiye en güzel yerler,fethiye gezi rehberi(0) Yorum
fethiye'nin eşsiz güzelliklerini inceleyin, fethiye en güzel yerler,fethiye gezi rehberi

Fethiye Gezi Rehberi

Fethiye, tarihte farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olup, Akdeniz’in batısında, Ege’ye de göz kırpan bir konumda yer almaktadır. Likya uygarlığının derin izlerini taşıyan bu tarihi belde, Muğla ilinin en değerli ilçelerinden biri olma konumunu yıllardır sürdürmektedir. Nasıl sürdürmesin ki! Bir tarafında dünyanın saklı cenneti Ölü Deniz (Blue Lagoon), bir tarafında Eşen nehrinin çağladığı vadileriyle ünlü Saklıkent, terkedilmiş Rum köyü olan Kayaköy, M.Ö. 12. yüzyıla uzana geçmişiyle Thlos Antik Kent… Çam ormanlarıyla süslü yamaçlarının gölgesinde denize açılan kolları, ziyaretçilerine masalsı bir görsel şölen sunmakta. Fethiye, gerek konumu, gerek tarihiyle maceraperesterden dinginlik arayışında olanlara kadar oldukça fazla seçeneği içinde barındıran, Türkiye’nin en fazla turist çeken ilçelerinden birisidir. Fethiye’de yapılabilecek aktivitelerden, gezilebilecek yerlere kadar en özel seçkiyi sizler için hazırladık;

ÖLÜDENİZ ( BLUE LAGOON )

Fethiye denildiğinde yerli ya da yabancı farketmez aynı cevabı verecektir; “Ölüdeniz”

2016 yılında %82 oyla dünyanın en güzel kumsalı seçilen bu eşsiz belde, ziyaretçilerinde her daim orada kalma isteği uyandırıyor. Sağ tarafında yer alan Çam ormanlarının arasındaki lagün, içinden çıkan kaynak suları ve gel-gitlerle kendini sirküle ederek, doğal yollarla temiz kalmayı başarmaktadır. Ölüdeniz’in lagün dışında merkezine uzanan sahil şeridi de görülmeye değerdir.

Yaklaşık 3000-4000 yatak kapasiteli otel ve pansiyonlarıyla, yamaçlardan süzülen çam ormanlarının içerisinden geçip denizin masmavi tonlarında rüyadaymışçasına bir tatil geçirebilirsiniz. Her türlü aktivitenin yapılabildiği Ölüdeniz, eğlence ve maceranın diğer bir adıdır aynı zamanda. Ölüdeniz’in çevresini saran ve heybetli duruşuyla beldeyi koruyan Babadağ, yamaç paraşütü için dünyanın en güzel rotalarından birisidir. Her yıl dünyanın farklı yerlerinden gelen maceraperestler için adeta bir adrenalin üretim merkezidir.

KELEBEKLER VADİSİ

Kelebekler Vadisi, Ölüdeniz’den 7 kilometre daha ilerlediğinizde hemen yolun sağ tarafında beliren muazzam güzellikte bir koydur. Bu koya ulaşım karadan yapılmamakta olup Ölüdeniz’den günü birlik gidip gelen teknelerle yapılmaktadır. Yolculuk ise yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Adını aldığı çeşitli kelebek türlerinden en bilineni Kaplan Kelebekler’i görebilmek için vadinin yamaçlarına tırmanmak gerekebiliyor. Biraz zorlu olsa da, tırmanmak isteyenlere güzel bir manzara eşlik ediyor. Kaynağı, vadinin üzerine kurulmuş Faralya Köyü’nden çıkıp 50 m yükseklikten yılın her mevsimi dökülen şelalenin altına girip serinleyebilirsiniz. Şelaleye yarım saatlik bir yürüyüş ve ardından yapacağınız tırmanışla ulaşabiliyorsunuz. Şelalenin takip ettiği yolun ardından küçük bir koya ulaşılıyor. Zaten ilk geldiğiniz yer de bu koy oluyor. Turkuaz görüntüsünün koyu mavi arasında ton değiştirdiği ve ulaşımının zor olmasından kaynaklı sakin bir yer Kelebekler Vadisi.

“Hatırlatmakta fayda var, burayı koruyan ve bakımını üstlenenler olduğundan, denizden iç kısımlara gitmek için tek bir yürüyüş yolu bulunuyor ve bu yoldan geçmek için az da olsa bir ücret alınıyor.” Tüm kaynakları sağlayan tek bir işletme bulunmakta. Yapılaşma yasak olduğundan çadır konaklaması ağırlıklı. Bu nedenle de genç backpackerlar için aranan yerlerden birisi konumunda. Kelebekler Vadisi’ne tekne turlarıyla ya da günübirlik gidip gelen teknelerle de ziyaret edebilirsiniz. Bu saklı cennet, ziyaretçilerini zorlasa da, gittiğinizde kendinizi iyi hissedeceğiniz yerlerden birisi konumda.

KABAK KOYU

Kabak Koyu, yine aynı sıradaki Ölüdeniz - Kelebekler Vadisi ikilisinin en sonunda yer almaktadır ve yine aynı şekilde 1. dereceden sit alanıdır. İnşaata izin verilmediğinden dolayı ise ahşap evleri ve çadır alanlarıyla misafirlerine hem lüks, hem de salaş bir tatil imkanı vermektedir. Kabak Koyu, dik yamaçlarından aşağıya araçlarla bir yere kadar inilebildiğinden ve otel gibi yapılaşmalarının olmaması nedeniyle bölgenin bakir kalan ender yerlerinden birisi. Özellikle gençler tarafından rağbet gören Kabak Koyu, hem samimi, hem sakin, hem de gözlerden uzak bir tatil isteyenler için adeta bir cennet.

Çam ormanlarının büyülü dokusunu arkanıza alıp denizin keyfini çıkarmak için bu koyu mutlaka görmeniz, en azından ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Fethiye, anlattığımız bu güzide koyların dışında pek çok nadide koyu da bünyesinde barındırıyor. Eğer zamanınız kalırsa veya bu koyları daha önce görüş ve başka güzellikler keşfetmek istiyorsanız, tavsiyemiz aşağıdaki koylara da bir göz atmanız olacaktır;

  • Çalış Plajı
  • Soğuksu Koyu
  • Gemiler Koyu
  • Katrancı Koyu
  • Belcekız Koyu
  • Günlüklü Koyu
  • Kıdrak Koyu
  • Akvaryum Koyu
  • Saint Nicholas Adası
  • Deve Plajı

FETHİYE TARİHİ YERLER

Fethiye, mavi ve yeşilin doğal bileşimlerini barındıran güzellikleri, tarihin önemli medeniyetlerini de etkilemiş olacak ki, birçok uygarlık Fethiye’nin birbirinden farklı bölgelerinde yerleşim yerleri kurarak, bu güzelliklerden nasibini almıştır. Fethiye sınırlarında, ize göre mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında ilk olarak Kayaköy ve Tlos Antik Kenti gelmekte. Kayaköy, yamaçlarına yerleşen ancak terkedilmiş olan Rum Köyü’nü içinde barındırmaktadır. Terkedilmiş ve artık yaşam olmayan bu köy, turizm amaçlı müze olarak kullanılmakta ve gezilebilmektedir. Dar sokakları, eski mimari yapısı, kilise ve şapelleriyle otantik görüntüsünü korumakta ve ziyaretçilerine tarihin tozlu sokaklarında gezme imkânı sunmaktadır.

Kayaköy’de mevcut yaşantı geniş ovaya kurulmuş olup gerek sanatsal aktiviteleri gerekse yöresel tatlarıyla doğanın içinde farklı bir atmosfer yaratmaktadır. Kayaköy’e gittiğinizde, mutlaka köyün merkezindeki köy kahvesine uğrayıp çay ve tost söylemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca akşamları şarap ve müzik eşliğinde pek çok mekân, konuklarına kaliteli bir hizmet sunmaktadır. Tlos Antik Kenti, M.Ö. 12. yüzyıl civarlarında bölgenin en yüksek uzantısı olan Akdağlar eteklerine kurulmuş, çevresinden her daim serin sular akan, etrafı çam ormanlarıyla bezenmiş kadim bir şehir.

Buraya geldiğinizde mistik bir hava etrafınızı sarar ve Tlos Kalesi’nin en tepesine çıktığınızda Eşen Ovası, huzurlu bir rüyaya yatmış gibi karşınızda belirir. Ayrıca hemen yukarısında içinde küçük şelalelerin ve buz gibi suların aktığı Yaka Park ve Gizli Vadi adlı mekanlar, görülmesi tavsiye edilen yerler arasındadır. Görmeniz gereken diğer önemli tarihi yerleri basit bir şekilde sizler için sıraladık;

  • Fethiye Kalesi
  • Fethiye Antik Tiyatro
  • Kral Mezarları
  • Telmessos Antik Kenti
  • Letoon
  • Tlos Antik Kenti
  • Kayaköy Kalıntıları

FETHİYE AKTİVİTELER

Fethiye denildiğinde akla gelen en önemli şeylerden birisi de aktivite deryası olması. Dağların eteklerine işaretlenmiş patika yollarda trekking yapabilir, Babadağ’ın zirvesine yapılan maceralı bir yolculuğun ardından yamaç paraşütü yaparak görsel şöleni içinize çekebilir, Ölüdeniz ’de dalış yapabilir, Atv, Safari gibi pek çok aktiviteyi bir arada bulabilirsiniz. Macera severler ve adrenalin tutkunlarının vazgeçemediği, ülkemizin dünya mirası bu doğal güzelliklerinin keyfini çıkarabilmeniz için kısaca yapabileceğiniz aktivite ve gidilebilecek yerleri aşağıdaki şekilde derledik;

  • Yamaç Paraşütü - Babadağ
  • Dalış
  • Tekne Turları
  • Doğa Yürüyüşleri - Likya Yolu Yürüyüşleri
  • Atv - quad ve Jeep Safari Turları
  • Saklıkent Kanyon Yürüyüşü
  • 12 Adalar Tekne Turları
  • At Turları
  • Rafting Turları
  • Dalyan Turu

yorumlar (0)

    Henüz hiç yorum yapılmadı.


hakan erenler